GÖRME ENGELLİ YARDIMCI TEKNOLOJİ BÖLÜMLERİNDE TABLET PC EĞİTİMİ(İpad)

Teknolojik gelişmeler ışığında birçok yenilik hayatımıza girmiştir. Özellikle bilgisayar sistemlerinin hızla donanım ve yazılım boyutunda çeşitlenmesi her birey için farklı kullanım deneyimleri kazandırmıştır. Son birkaç yıl değerlendirildiğinde sistem arayüzlerinin değişimi gerçekleşmiş ve bunun sonucunda
alışılagelen cihazların yerini dokunmatik cihazlar almıştır. Günümüze kadar gelen süreçte hayatımıza giren dokunmatik teknolojisi büyük ölçüde mobilite kazanmış ve her kesim bireye hitap eder duruma gelmiştir. Bilişim sistemlerinin her bireye hitap edebilecek noktaya gelmesi ise en çok engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmıştır. Her engel grubunun kullanabileceği sistemlerin geliştirildiği veya mevcut sistemlerin uyumlaştırıldığı gözlemlenmiştir.

GÜNÜMÜZ GÖRME ENGELLİ YARDIMCI TEKNOLOJİ BİRİMLER

Sahip oldukları donanımsal niteliklerine göre Kamu veya özel girişimlerle oluşturulan görme engelli yardımcı teknolojilere sahip birimlerin donanımsal çözümleri aşağıdaki gibidir.

a.Az gören engel grubu için el veya masaüstü büyüteçleri.

b.Total görme engelliler için ekran okuyucu yazılımlı kitap tarama ve okuma cihazları, insan sesi entegre edilmiş kabartma donanımlar.

Sahip oldukları yazılımsal niteliklerine göre Görme engelli birimlerinin içerisinde yer bulan yazılımsal çözümler ise şöyledir.

a.Ekran okuma yazılımları.

b.Birçok dilde sentezliyici yazılım.

c.Erişilebilir elektronik kitap oluşturma ve okuma yazılımları.

Yorum bırakın