Otizm Spektrum Bozukluğunun Tanımı ve Nedenleri

Otizm spektrum bozukluğu toplum içerisinde algılandığının aksine oldukça farklı bir tanıma sahiptir. Bu bozukluk aslında psikolojik durum spektrumu olarak değerlendirilebilir. Nöro gelişimsel bozukluk olarak da tanımı yapılabilen bu bozukluk doğuştan gelmektedir. Sosyal ilişkilerde ve iletişim kurmada sıkıntılar yaşanır. İlgi duyulan şeyler sınırlıdır ve bunun yanında kendini yineleyen davranışlarda ve hareketlerde bulunduğu görülür Otizm spektrum bozukluğu belirtileri hemen ortaya çıkmaz. Belli bir yaştan sonra daha çok belirginleşmektedir. Özellikle 3 yaşından sonra çocuklarda daha belirgin olarak sıkıntılar gözlenmeye başlar. 3 yaşındaki çocukların genel olarak belirli bir gelişim süreci vardır. İstisnalar dışında otizme sahip çocuklar bu gelişim sürecini geriden izlemektedirler. Çoğu ailede aynı yaş grubundaki çocuklar ile kendi çocuklarının durumunu karşılaştırdıklarında otizmden şüphelenmelerini gerektirecek bulgulara ulaşabilirler. Ancak otizmden şüphelenmek için öncelikle bu durumun nereden ve nasıl kaynaklandığının bilinmesi gerekmektedir.

Otizm Spektrum Bozukluğu Sebebi

Otizmin sebebi net olarak bulunamamıştır. Ancak genel yargı şudur ki otizm beyin yapısını veya işlevini etkileyen bir takım sinir sorunlarından kaynaklanmaktadır. Otizm aslında otizm spektrum bozukluğunun tamamını kapsamaz. Ancak toplum içerisinde aynı ifadeleri taşıdıkları düşünülerek kullanılır. Otizm, otizm spektrum bozukluğu alt sınıflarından biridir sadece. Aslında otizm spektrum bozukluğu 3 ana çeşide ayrılır. En sık rastlananı ise halk diline otizm spektrum bozukluğunun asıl indir (8)adıymış gibi geçen otizmdir. Bu nedenle aslında otizm otizm spektrum bozukluğu içerisinde merkezde bulunur. Diğer iki bozukluk ise asperger sendromu ve YGB- BTA’dır.

Asperger sendromu belirtileri sebebi ile otizme yakınlık göstermektedir. Otizm ile karşılaştıracak olursak asperger sendromunda dil becerilerinin geç gelişimi gibi bir durum söz konusu olmamaktadır. YGB – BTA ise adlandırılamayan yaygın gelişimsel bozukluk olarak literatürde geçmektedir. Daha özel bir semptom koymak için yeterli tanı yok ise bu tanılar konulmaktadır. Aslında otizm ile benzer belirtileri paylaşan ancak alakasız nedenler ile ortaya çıkmış bazı rahatsızlıkları da otizm spektrum bozukluğu içerisine katmaktadır. Bunlar arasında Rett sendromu ve dezintegratif bozukluklar yer almaktadır.

ozelegt432432.jpg

.