İşitme Engellilerin Eğitimi

Birçok anne baba, işitme engelli çocuğunun en çok eğitim alamamasından tedirgin olmaktadır. Çünkü işitme kaybı olanlar çocukların ailelerinde çocukları ile ilgili “çevreden duyma yolu ile fazla bilgi öğrenemez, gördüğünü anlama eğilimine yönelir” düşüncesi hakimdir. Fakat işitme engellilerin eğitimi bazı materyal ve özel yöntemlerle mümkündür.

Türkiye’de işitme engelliler için ilk eğitim çalışmaları 1889 yılında İstanbul Ticaret Mektebi’nde gerçekleştirilmiştir. Okul müdürü Grati Efendi tarafından İstanbul ticaret Mektebi ile açılan bir okulda işitme engelliler için eğitim verilmeye çalışılmıştır. Burada ilk eğitim modeli olarak Fransız Sağırlar Eğitimi esas alınmıştır. Daha sonra bu okul 1923 yılında İzmir Sağırlar Okuluna devretmiş, bu okulu da sırasıyla 1944 yılında İstanbul ve Diğer iller takip etmiştir. Günümüzde ise özel ve devlet bünyesinde olmak üzere bir çok merkezde gerçekleştirilmektedir.

Eğitim kurumlarında öğreticiler genellikle, işitme engelli öğrencinin okulda bilgileri sağlıklı bir şekilde öğrenebileceğini fakat yalnız kaldıklarında sorunlar ile baş etme şansının düşü olduğunu düşünmektedir.  Bu sorunları aşmak için işitme engellilerin eğitiminde öncelikle öğreticinin aileyi, çocuğu, yaşadığı çevreyi farklı açılarda tanıması, araştırası ve çözümlemesi gerekmektedir.

İŞİTME ENGELLİLERİN EĞİTİMİ

Planlanan eğitim modelleri ve yöntemleri ile sağır öğrencileri eğitmek mümkündür.

– Öncelikle işitme engelinin seviyesi tespit edilmelidir. İşitme kaybının derecesine göre farklı eğitim şekilleri uygulanabilir.

– İşitme eğitimi sağlanarak çocuk ta kalan işitme kalıntısı en iyi şekilde değerlendirilmelidir. Bu yöntemin kullanımı eğitimciler tarafından son zamanlarda daha çok tercih edilmektedir. İşitme eğitimi ile dudaktan anlama, konuşma ve ses eğitimi sağlanır

– Günlük hayatımızda yer alan radyo, televizyon, pikap gibi araçlar çocuğun konuşma dilindeki bazı becerileri edinmesini sağlar. Bu araçlar düzgün kullanıldığı takdirde çocuğa katkısı olacaktır.

– Ebeveyn ve Çocuk iletişimi işitme engellilerin eğitiminde büyük rol oynamaktadır. Çünkü çocuk gün içerisinde en çok anne babası ile iletişim kurma ihtiyacı duyar. Çocuğunuzla birlikte kuracağınız göz kontakları, alıştırmalar, dil çalışmaları gibi yöntemler çocuk için ekstra bir kazanım olacaktır.

 

işitme engellilerin eğitimi

 

– Çocuğunuzla oynayacağınız işitme engelli eğitim materyalleri ile nesneleri çocuğunuza tanıtabilirsiniz. Prolog Turkey’de yer alan işitme engellilerin eğitimi materyaller ile yapacağınız alıştırmalar çocuğunuz için yararlı bir kazanım olacaktır.

– Çocuğunuzla sosyal aktiviteler yapın. Toplumsal alanda yapacağınız aktiviteler çocuğunuza çevre hakkında kazanım sağlayacaktır. Doğa yer alan nesneleri, yerleri ve bazı kaba sesleri tanımasında yardımcı olacaktır.

– Özel Eğitimcilerden profesyonel destek almakta önemli yöntemler arasında yer alır. Size ve çocuğunuza danışman olacaktır