Fiziksel Engellilere Yardımcı Teknolojiler

Bedensel engelliler için diğer engel gruplarında olduğu gibi birçok teknolojik çözüm bulunmaktadır. Bilgisayar kullanımına ve hareket kabiliyetlerini artırıcı araç ve gereçler bakımından aşağıdaki gibi gruplandırmak gerekirse;

a. Ellerini hiçbir şekilde kullanamayan bedensel engelliler için ses tanıma yazılımları ve donanımlarıyla donatılmış, bilgisayar sistemleri vardır. Bu sistemlerin çalışma prensibi şu şekildedir; kişi, kaliteli bir mikrofon sistemi ve ses tanıma yazılımı ile bilgisayarda kendi sesiyle alıştırma yaparak profil oluşturur. Oluşturulan bu profil, kişiye özeldir ve bilgisayarda yazı yazma ve kontrol etme fonksiyonlarının yerine getirilmesinde kullanılmaktadır. Ses tanıma sistemi, kişiye özel profili baz alarak ses algılaması yapar. Yurt dışında ve ülkemizde ses tanıma üzerine çeşitli yazılım ve donanımlar bulunmaktadır. Bu donanımlara ek olarak insanın sezgisel biçimde beyin gücünden hareketle çalışan bilgisayar sistemleri de var olmakta ve geliştirilmektedir.

 

indir (6)

Günümüzde;

1. Dragon Naturel  Speaking  (Dragon Ses Tanıma Yazılımı)- Nuance Cominications, 2. Dikte Ses Tanıma Yazılımı, 3. GVZ Free Talk veya Just Talk, 4. Windows 7 ve Windows 8’de yer alan İngilizce Ses Algılama Sistemi, 5. IOS sistemler için SIRI İngilizce Asistan.   b. Ellerini kısmen kullanabilen bedensel engelliler için, bilgisayarda işlem yapabilmeleri adına, özel klavye – mouse ve dokunmatik donanımlar bulunmaktadır. Sözgelimi sağ, sol kolu olmayanların kullanımına yönelik klavyeler ve fareler ayakla kontrol edilebilen pedal sistemi vasıtasıyla hem fare işlevleri hem de klavye işlevleri yapılabilmektedir. Bu tip özel donanımlar dışında, sanal klavye yazılımları da bilgisayar kullanımında bedensel engelli bireyler için bir çözüm olarak sunulmaktadır.

 

indir (5)

c.Bedensel engellilerin hareket kabiliyetlerini artırmaya yönelik bir başka sistemlerde özel üretilmiş veya değiştirilmiş otomobil ve akülü tekerlekli sandalyeler bulunmaktadır. Günümüzde ağır bedensel engelli olmayan kişiler direksiyondan kontrollü gaz ve fren sistemine sahip otomatik vitesli araçlar kullanabilmektedirler. Bunun yanı sıra akülü tekerlekli sandalyelerde bir çözüm olarak hareket kabiliyetini artırıcı ve yardımcı niteliktedir. Her iki aracında birçok farklı modeli vardır.